בטיפול אפשר לדבר על הקשיים שלנו עם עצמינו ועם העולם, יצירת תחושת משמעות, לפגוש את עצמי ואחרים באמת, האתגרים שביצירת קשרים משמעותיים מתמשכים, קשיים בתפקוד, הוספה של צבע וחיות לחיינו ועוד.
ואפשר גם להיות בכל אלו באופן ישיר דרך מוזיקה, קול ותהליכי יצירה:
כיצד נשמעים הקשיים שלי? כיצד אני ארגיש אם אחלוק את המנגינה שלהם יחד עם מישהו נוסף?
איזו מוזיקה תהיה משמעותית באמת עבורי? זה המילים, המנגינה, הקצב, כולם יחד?
כיצד אני מרגיש שאני חולק את המוזיקה שלי יחד עם אדם נוסף? מה אני רוצה לספר דרכה, מה אני מעדיף לשמור לעצמי?
איך ועד כמה אני נשמע? איך ועד כמה הייתי רוצה להשמע?
כיצד אני יוצר יחסים בתוך ודרך המוזיקה? האם אני רוצה לתת יותר מקום? האם אני רוצה יותר להשתלב? אולי אני רוצה שרק יקישבו לי לפעמים?
אם הייתי מוציא שיר, מה חשוב לי להגיד דרכו – לעצמי ולעולם? מה יספרו המילים, מה יספרו הצלילים והמקצבים? מהי המוזיקה של החלקים החיים והצבעוניים בחיי?
בטיפול במוזיקה אפשר לנוע ולרקוד בין המוזיקה למילים – בין החוויה לפרשנות, בין הרצון למימוש, ובין העומק לקלילות הקיימים בשניהם.
לקריאה נוספת על מהו טיפול במוזיקה
לקריאה על טיפול בגישת העצמי היוצר
הסיפור המודע מול החוויה הפנימית
כמבוגרים, יש לנו סיפור מילולי כרונולוגי לחיינו: החוויות שעברנו ושעיצבו את מי שאנחנו, קווי אופי ותגובות שלנו, מה היינו רוצים לממש / לשנות / לקבל, וכו׳. יש בנו גם חלקים ״פתוחים״ או ״לא פתורים״ בסיפור, ששייכים לעולם החוויה שבנו. המוזיקה משמשת כלי שדרכו ניתן להגיע לעומקי עולם החוויה שבנו. המילים משמשות כדי להרגיש בנח וכדי לעבד חוויות מעולם החוויה אל תוך העצמי.
ילדים מדברים, מתקשרים וחיים בעולם החוויה. יש דברים שהם יכולים לתמלל באופן מילולי, אך כל עולמם מתרכז בעולם החוויה, במיוחד עד גיל 7. עם הגדילה הם רוכשים גם סיפור מילולי לחייהם, אך עולם החוויה נשאר כמניע והמנהל המרכזי של פעולות, תחושות ורגשות. עולם החוויה מתקיים מעבר לסיפור ההכרתי והמודע שלנו לעצמינו, והוא מכיל את הדחפים, הרגשות, הרצונות, החוויות הגופניות, ושאר הדברים שבעומק מנהלים חלקים רבים מחיינו – גם כמבוגרים.
״נעים לי / לא נעים לי״, ״בא לי / לא בא לי״, ״בטוח לי / מסוכן עבורי״, ״מדוייק לי / זר לי״ – כל אלו מתקיימים בעולם החוויה.
למעשה רוב מי שפונה לטיפול, ילדים ומבוגרים כאחד, מגיעים כי יש להם קושי או מצוקה בעולם החוויה שהם לא מצליחים לתת לו מענה מספיק טוב בעצמם. משהו בסיפור הפנימי לא מצליח להתארגן בצורה מיטיבה מספיק, ולכן יש קושי. כמו כן, לעיתים הקושי טמון בפערים גדולים בין הסיפור המודע לחוויה הפנימית, לדוגמא – מבחוץ הכל נראה ומסתדר טוב, ומבפנים מרגיש בדיוק הפוך.
מוזיקה ועולם החוויה
המוזיקה מאפשרת גישה ישירה לעולם החוויה באופן שאינו מאיים, וזאת מכמה סיבות עיקריות:
מה עושים במפגשים?
הטיפול מתמקד בחוויה הפנימית העולה במפגשים ובחייו של האדם. מלבד שיחה במילים ניתן גם לנגן ולאלתר מוזיקה, לכתוב ו/או להלחין ו/או להקליט ולהפיק יחד שיר על חלק משמעותי מהחיים, לחלוק מוזיקה יחד ולהרחיב את חווית היוצר הפנימי הקיים בכל אחד ואחת מאיתנו. בנוסף, בקליניקה קיים אולפן מקצועי להקלטה, הפקה ועיבוד של מוזיקה אקוסטית ואלקטרונית, כלים ליצירה ולתקלוט (DJ) וחקירה דרך מוזיקה.
אין צורך להיות מוזיקאי או להיות עם ידע גדול במוזיקה. יש צורך בחיבור למוזיקה כערוץ המחבר לעולם הפנימי שבי.
רוצים לדעת איך נראה ומה יש בקליניקה לטיפול במוזיקה? לחצו כאן.
לדף שאלות נפוצות ותשובות, כגון למי מתאים ולמי לא מתאים טיפול במוזיקה, לחצו כאן.
כל הזכויות שמורות ליובל בארי תרפיה במוזיקה © 2020